Stress on sinu keha ärritav seisund, mille korral häirub hormonaalne tasakaal. Stressi korral vallanduvad stressihormoonid, mis avaldavad negatiivset mõju kõigile elundkondadele, kõige rohkem südame- ja vereringesüsteemile.
Esimeseks sammuks stressi ennetamisel või sellega võitlemisel on vaadata üle oma elustiil ja toitumisharjumused. Vale toitumine muudab organismi nõrgaks ja stressile vastuvõtlikuks. Tervislik toitumine ja elustiil hoiavad stressi eemal.
Alljärgnevalt on välja toodud 10 toiduainet, mis aitavad sul stressitase kontrolli alla saada:
ROHELINE TEE
Roheline tee sisaldab aminohapet L-teaniini. L-teaniin aitab stressi vähendada ja organismil loomulikul teel rahuneda[1].
Rohelist teed ei soovitata juua üle 2-3 tassi päevas [2].
TÄISTERAKAERAHELBED
Täisterakaerahelbed sisaldavad süsivesikuid ja kiudaineid. Süsivesikud tõstavad serotoniini ehk õnnehormooni taset ajus. Serotoniin on stressivastane neurotransmitter, mis vähendab ärevust ja suurendab meie võimet stressi tõrjuda. Kiudainerikkad toidud aeglustuvad glükoosi imendumist, vältimaks veresuhkru taseme liiga kiiret tõusu. Kiudainevaesed toidud( kõrge suhkrusisaldusega) kiirendavad glükoosi imendumist ja veresuhkru taseme tõusu. Veresuhkru kiirele tõusule järgneb kiire langus, mis tekitab uimasust, väsimust, tekib energiapuudus.
Lisaks sisaldavad täisterakaerahelbed magneesiumi, B- grupi vitamiine ja teisi toitaineid, mis aitavad kehal toota seedimist soodustavat lima, suurendades ühtlasi sisimas rõõmu- ja rahutunnet.
B-grupi vitamiinide puudus häirib aju tegevust, mõjutades nii mõtlemist kui ka tundeid.
100 grammi täisterakaerahlbeid sisaldab 65 grammi süsivesikuid, 13 grammi kiudaineid, 250 mg kaaliumi, 110 mg magneesiumi, 55 mg kaltsiumi, 0,6 mg B1 vitamiini , 0,15 mg B2 vitamiini ja 0,95 mg B3 vitamiini.
Päevane soovituslik kiudainete kogus on 25-35 grammi, kaaliumi 3100-3500 mg, magneesiumi 280-350 mg, kaltsiumi on 800-900 mg, B1 vitamiini 1-1,5 mg, B2 vitamiini 1,2-1,7 mg ja B3 vitamiini13-20 mg.
TUME ŠOKOLAAD
Tume šokolaad vähendab stressihormooni kortisooli taset [3]. Lisaks sisaldab tume šokolaad magneesiumi ja L-trüptofaani. L-tsüptofaan aitab serotoniini toota.
Organismi toetavaks koguseks päevas on 2,5 grammi kakaod või siis 10 grammi tumedat šokolaadi. Tumeda šokolaadi kakao sisaldus peaks olema vähemalt 70 %.
APELSIN
Apelsin sisaldab palju C- vitamiini. C- vitamiin tõstab organismi vastupanuvõimet, takistab stressihormoonide teket ja peletab väsimust [4].
1 apelsin sisaldab 67,5 mg C- vitamiini. Päevane C-vitamiini soovituslik kogus on 75 mg.
SPINAT
Spinat on rikas magneesiumi poolest. Magneesium aitab kaasa ka närvisüsteemi hormoonide tootmisele, mis parandavad tuju, magamisharjumusi ning organismi reaktsiooni vaimsele ja füüsilisele stressile. Uuringud näitavad, et isegi kerge magneesiumi puudus suurendab keha vastuvõtlikust stressile [5].
100 grammi spinatit sisaldab 59 mg magneesiumi.
LÕHE
Lõhe sisaldab omega-3 rasvhappeid. Omega- 3 takistab stressihormoonide (kortisooli, adrenaliini ja noradrenaliini) taseme tõusu [6] [7] [8]. Lisaks sisaldab lõhe magneesiumi.
100 grammis toores lõhes on 2018 mg omega-3.
MAGUSKARTUL EHK BATAAT
Magus kartul on rikas süsivesikute poolest ja tõstab serotoniini taset. Lisaks leidub magusas kartulis ka A-, B- ja C-vitamiine ning kiudaineid.
100 grammis maguskartulis on 24,1 grammi süsivesikuid, 656 RE A-vitamiini, 0,06 mg B1 vitamiini, 0,05 mg B2 vitamiini, 30 mg C-vitamiini ja 3,1 grammi kiudaineid.
AVOKAADO
Avokaado sisaldab monoküllastamata rasvhappeid ja kaaliumi, mis aitavad langetada kõrget vererõhku. Stress ja vaimne pinge soodustavad kõrget vererõhku.
1 avokaado sisaldab 221 mg omega-3, 3396 mg omega-6 ja 975 mg kaaliumi.
KREEKA PÄHKLID
Kreeka pähklid sisaldavad kiudaineid, antioksüdante ja küllastamata rasvhappeid( omega-3), mis aitavad alandada kolesterooli taset ja kõrget vererõhku. Uuringud näitavad, et kreeka pähklid suurendavad keha võimet toime tulla stressiga [9].
100 grammi kreeka pähkleid sisaldab 6,7 grammi kiudaineid ja 9079 mg omega-3.
KUIVATATUD PUUVILJAD
Kuivatatud puuviljad (virsikud, aprikoosid, rosinad, kibuvitsamarjad, viigimarjad ja ploomid) sisaldavad C-vitamiini, magneesiumi, kaaliumi ja kiudaineid. Kuivatatud puuviljad takistavad stressihormoonide teket ja tõstab serotoniini tootmist.
Eelistada tuleks suhkruga töötlemata kuivatatud puuvilju.
100 grammis kuivatatud virsikutes on 3,4 mg C-vitamiini, 12 mg magneesiumi, 292 mg kaaliumi ja 8,2 grammi kiudaineid.
[1] Juneja LR, Chu D-C, Okubo T, et al. L-theanine a unique amino acid of green tea and its relaxation effect in humans. Trends Food Sci Tech 1999; 10:199-204.
[2] http://www.umm.edu/altmed/articles/green-tea-000255.htm
[3] http://www.medicalnewstoday.com/articles/170829.php
[4] http://www.psychologytoday.com/articles/200304/vitamin-c-stress-buster
[5] http://www.mdheal.org/magnesiu1.htm
[6]abc Scott E (2011-09-22). “Cortisol and Stress: How to Stay Healthy”. About.com. http://stress.about.com/od/stresshealth/a/cortisol.htm. Retrieved 2011-11-29.[better source needed]
[8] Sawazaki S, Hamazaki T, Yazawa K, Kobayashi M. The effect of docosahexaenoic acid on plasma catecholamine concentrations and glucose tolerance during long-lasting psychological stress: a double-blind placebo-controlled study. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1999 Oct;45(5):655-65.
[9] http://news.psu.edu/story/164248/2010/10/04/walnuts-walnut-oil-improve-reaction-stress
Sisesta kommentaar