Maapähklivõi on röstitud ja jahvatatud maapähklitest valmistatud võie, mis on levinud toiduaine Ameerika Ühendriikides ja Kanadas, Hollandis, Suurbritannias ning teatud Aasia riikides, eriti Filipiinidel ja Indoneesias. [1]
Eesti inimese jaoks on maapähklivõi võõras. Paljud meist teavad, et maapähklivõiga sai oli Elvis Presley lemmiktoit, kuid see on ka kõik.
Kas Sina teadsid näiteks , et Ida- Virumaal Voka külas asuvas Tamme talus valmistavad kohalikud naised eesti oma maapähklivõid?
TOITAINETE SISALDUS
100 g maapähklivõid sisaldab keskmiselt:
- 589 kcal;
- 22 g süsivesikuid ( s.h. 8 g kiudaineid);
- 24 g proteiini;
- 50 g rasva: 8,1 g küllastunud rasvhappeid, 24,6 g monoküllastumata rasvhappeid, 14,8 g polüküllastumata rasvhappeid.
VITAMIINID JA MINERAALAINED
100 g maapähklivõid sisaldab kesmiselt:
- 6,3 mg E- vitamiini. E- vitamiin: vastutab oksüdatsiooniprotsesside eest organismis; reguleerib närvide, lihaste ja luude tööd, omab rolli luu- ning lihaskoe moodustumisel; kaitseb nakkus- ja viirushaiguste eest; tugev antioksüdant.
- 13,7 mg B3- vitamiini. B3- vitamiini on vaja rasvade ja süsivesikute ainevahetuseks ning valkude sünteesiks; närvisüsteemi täiuslikuks tegevuseks ja stressi leevendamiseks; naha, keele ning seedeelundkonna kudede õigeks moodustumiseks ja säilimiseks ning naha armkoe parandamiseks; kolesterooliringluse parandamiseks ja kolesterooli ning triglütseriidide taseme langetamiseks veres; rakuhingamise protsessides osalemiseks ja pellagra tekkimise ära hoidmiseks.
- 0,4 mg B-6 vitamiini. B6- vitamiini on vaja: toitainete lõhustamiseks ja kasutamiseks; normaalseks kasvamiseks, glükogeenist energia tootmiseks; antikehade ja punaste vereliblede moodustumiseks; veresoonte, igemete ja hammaste tervise tagamiseks; tsentraalse närvisüsteemi normaalseks funktsioneerimiseks; B12-vitamiini ja magneesiumi täielikuks imendumiseks; soolhappe tootmiseks; linoleenhappe tegevuse toetamiseks organismis ja maksa rasvumise vähendamiseks; aitamaks saavutada tasakaalu naatriumi ja kaaliumi vahel.
- 92,0 mcg B-9 vitamiini. B9- vitamiini on vaja: laste saamiseks, loote normaalseks arenguks ja veel sündimata laste tervise tagamiseks; valkude, toitainete ainevahetuseks; närvisüsteemi normaalseks funktsioneerimiseks; DNA ning RNA sünteesiks; organismi rakkude taastootmiseks; punaste ja valgete vereliblede moodustamiseks; aju õigeks funktsioneerimiseks; vere kolesteroolisisalduse vähendamiseks ja maksa töö tõhustamiseks.
- 1,1 mg B-5 vitamiini. B-5 vitamiini on vaja: ainevahetuse aktiveerimiseks; neerupealiste töö stimuleerimiseks; rakkude ülesehitamiseks ja tsentraalse närvisüsteemi arenemiseks; kolesterooli, steroidide ja rasvhapete sünteesimiseks; terve seedetrakti tagamiseks; organismi vastupanuvõime tõstmiseks stressi vastu; vähendab paljude antibiootikumide toksilist efekti; kaitseb enneaegse vananemise ja kortsude tekke eest.
- 160 mg mangaani. Mangaani on vaja: mitmete ensüümide tööks, rasvade ja kolesterooli lagundamise kiirendamiseks; kasvu, vereloome ja endokriinsete näärmete töö mõjutamiseks; energia tootmiseks; närvide ja aju normaalseks toitainetega varustamiseks; side- ja luukoe moodustumise soodustamiseks ja skeleti arenguks; karbamiidi, kilpnäärme- ja suguhormoonide tootmiseks; rinnapiima normaalseks eritumiseks; biotiini, tiamiini ja C-vitamiini aktiivsuse soodustamiseks organismis; E-vitamiini ainevahetuseks ja insuliini toime tugevdamiseks; hapniku vabade radikaalide taseme reguleerimiseks.
- 1,8 mg magneesiumi. Magneesiumi on vaja: organismis soolade koostises luukoe tekkes; südamelihaste tööks ja vereringe reguleerimiseks; energia vabastamiseks ning närvide ja lihaste toimimisel; vähemalt 300 põhilises ensümaatilises reaktsioonis; süsivesikute ainevahetuse mõjutamiseks ja aminohapete aktiveerimiseks
- 319 mg fosforit. Fosforit on vaja: organismi energiavahetuses osalemiseks; aju ja kesknärvisüsteemi tööks; hammaste ja luude moodustumiseks; lihaste töö reguleerimiseks; paljude ensümaatiliste protsesside kontrollil osalemiseks, B-kompleksi vitamiinide aktiveerimiseks.
- 0,6 mg vaske. Vaske on vaja: hemoglobiini sünteesimiseks ja soodustamaks raua omastamist erütrotsüütide kujunemisel; hapniku vabade radikaalide taseme regulatsiooniks; kudede elastsuse tagamiseks; luukoe tekkeks ning luude normaalseks arenemiseks; tugev antioksüdant.
- 745 mg kaaliumi. Kaaliumi on vaja: vee hulga reguleerimiseks kudedes ja vererõhu langetamiseks; osade ensüümide aktiivsuse tagamiseks; lihaste töö tagamiseks, valkude ja süsivesikute ainevahetuseks; hapnikuvahetusel, sest seda leidub erütrotsüütides; neerudest mürgiste ülejääkide eraldamise stimuleerimiseks; naha terviseks. [2][3]
SOOVITUSLIK KOGUS
Soovituslik päevane kogus 2-3 tl. Maapähklivõid võib määrida täisterasaiale, lisada smuutile või lihtsalt limpsida lusika pealt.
KOKKUVÕTE
Maapähklivõi on suurpärane toitainete, vitamiinide ja mineraalainete allikas. Kuna maapähklivõi sisaldab rohkesti ka kiudaineid ja valke ( täiskõhutunne püsib pikaajaliselt), sobib ta ka kaalulangetajale.
[1] http://et.wikipedia.org/wiki/Maap%C3%A4hkliv%C3%B5i
[2] ondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4452/2
[3] http://www.toitumine.ee/
Sisesta kommentaar