Aktiivsus ja tähelepanuhäire ( edaspidi ATH) on lapseeas algav krooniline käitumishäire, mis väljendub impulsiivsuses, võimetuses tegelda kindla asjaga otsast lõpuni. Arvatakse, et ATH tekkes on süüdi ajus toimuvad muutused, mida aga siiani selgeks pole suudetud teha [1].
ATH mõjutavaid tegureid on palju. Nende hulka kuuluvad geenid ja pärilikkus, keskkonna- tegurid ja toitumine.
Igapäeva menüü muutmine võib paranda sinu lapse energiataset, keskendumisvõimet ja käitumist.
SUHKUR
Suhkur kui looduslik energiaallikas on kasvavale organismile kahtlemata vajalik, kuid seda vaid väikeses koguses. Enamik lapsi sööb suhkrut liiga palju.
Suhkrud võib jagada looduslikult esinevateks ja lisatavateks suhkruteks:
Looduslikult esinevad suhkrud on näiteks puuviljades, köögiviljades, piimas ja mees.
Lisatavad suhkrud on valdavalt rafineeritud suhkrud –sahharoos, fruktoos, glükoos, tärklise hüdrolüsaadid( näiteks glükoos- ja fruktoossiirup). Neid leidub peaaegu kõigis tööstuslikult valmistatud toidus.
Lõuna- Carolina ja Yale Ülikoolis läbi viidud uuringud näitavad, et liigne rafineeritud suhkru tarbimine soodustab hüperaktiivsete laste destruktiivset käitumist ja tähelepanu probleeme [2] [3].
Väldi või vähenda magustatud jogurtite, suhkruga kaetud hommikuhelveste, karastusjookide, kommide, šokolaadide ja magustoitude tarbimist.
E- AINED
Lisaaine ehk E-aine on looduslik või sünteetiline aine, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil. Lisaaineid kasutatakse näiteks toidu paremaks säilitamiseks, vajaliku konsistentsi saavutamiseks või toidule atraktiivsema värvuse andmiseks .
Lisaainete põhilised grupid on järgmised:
- toiduvärvid (E 100 – E 199)
- säilitusained (E 200 – E 299)
- antioksüdandid (E 300 – E 399)
- emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendajad (E 400 – E 499)
- mitmesugused muud lisaained (E 500 – E 1500) – happed, alused ja nende soolad, aroomiained, želeerijad,pakendamisgaasid ja vahutekitajad.
Southamptoni Ülikoolis tehtud uuringud näitavad, et teatud kunstlike värvainete kasutamine koos säilitusaine naatriumbensoaadiga( E 211) soodustab laste hüperaktiivsust [4] [5].
Väldi või vähenda toite, mis sisaldavad kunstlikke, sünteetilisi säilitus-, lõhna ja värviaineid.
TOIDUALLERGIA JA TOIDUTALUMATUS
Allergia organismi seisund, mille puhul mõni iseenesest kahjutu aine (allergeen) kutsub immuunsüsteemis esile spetsiifiliste antikehade tootmise immuunsüsteemi poolt.
Toidutalumatus on mitteallergiline ülitundlikkus mõne toidu või joogi suhtes, mille tulemusel võivad esineda erineva raskusastmega tervisehäired, alates kõhuvalust kuni verise väljaheiteni.
Toidutalumatuse nähud ei teki kohe, vaid võivad ilmneda kuni 72 tunni jooksul.
Mitmetes uuringutes on leitud seoseid hüperaktiivsuse ja toiduallergia või –talumatuse vahel [6] [7] [8] [9].
Väldi allergiaid või talumatust tekitavaid toiduaineid. Vajadusel on võimalik teha toiduallergia või- talumatuse test.
OMEGA-3
Alfa-linoleenhape ehk omega-3 on keha jaoks asendamatu – keha ei suuda seda ise toota, vaid peab saama seda väljastpoolt toiduga.
Oxfordi Ülikoolis tehtud uuringud näitavad, et omega-3 lisamine menüüsse parandab ATH laste käitumist [10].
Omega-3 leidub peamiselt lina- ja tudraõlis, chia- ja kanepiseemnetes ja rasvases kalas.
TERVISLIK TOITUMINE
Lapsed vajavad iga päev tasakaalustatud ja mitmekülgset toitu, mis aitab säilitada nende hea tähelepanu- ja õppimisvõime, immuunsüsteemi tugevuse ja rõõmsa meele.
Tasakaalustatud toitumine tähendab, et süsivesikud, rasvad ja valgud oleksid õiges vahekorras. Päevase toidu ja joogiga saadavast energiast peaksid süsivesikud moodustama 50−60%, rasvad ehk lipiidid 25−30% ja valgud 10−15%.
Mitmekesine toitumine tähendab, et tehakse valikuid nii ühe toidugrupi piires kui ka erinevate toidugruppide vahel.
Iga päev tuleks süüa:
- 5−7 portsjonit köögivilju
- 3−4 portsjonit puuvilju
- 3−5 portsjonit teravilja
- 4−7 portsjonit rasva
- 2−3 portsjonit kaunvilju
- 1−2 portsjonit piimatooteid
- 0−2 portsjonit liha, kala, muna
Laps peaks sööma viis korda päevas. Kolm põhitoidukorda ja kaks oodet.
Orienteeruvalt on kogu päevane veevajadus:
3–6-aastastel 1300–1700 ml
7–10-aastastel 1900–2200 ml
11–14-aastastel 1900–2600 ml
15–18-aastastel 2300 ml tüdrukutel ja 3300 ml poistel.
[1] a b Bailly, Lionel (2005). “Stimulant medication for the treatment of attention-deficit hyperactivity disorder: evidence-b(i)ased practice?” (Full text). Psychiatric Bulletin (The Royal College of Psychiatrists) 29 (8): 284–287. doi:10.1192/pb.29.8.284.
[2] Girardi NL Blunted catecholamine responses after glucose ingestion in children with attention deficit disorder.Pediatr Res. 1995 Oct;38(4):539-42.
[3] Wolraich M, Milich R, Stumbo P, Schultz F. The effects of sucrose ingestion on the behavior of hyperactive boys. Pediatrics, 1985; 106; 657-682.
[4] Schab DW, Trinh NH (2004). “Do artificial food colors promote hyperactivity in children with hyperactive syndromes? A meta-analysis of double-blind placebo-controlled trials”. Journal of developmental and behavioral pediatrics : JDBP 25 (6): 423–34. doi10.1097/00004703-200412000-00007PMID15613992
[5] ^ Donna McCann et al. (2007). “Food additives and hyperactive behaviour in 3-year-old and 8/9-year-old children
[6] Egger J, Carter CM, Graham PJ, Gumley D,Soothill JF. Controlled trial of oligo-antigenic treatment
in the hyperkinetic syndrome. Lancet 1985: 1:540–5.
[7]Egger J, Stolla A, McEwen LM. Controlled trial of hyposensitisation in children with food-induced hyperkinetic
syndrome. Lancet 1992: 339: 1150–3.
[8] Annals of Allergy, Asthma & Immunology;” Allergic rhinitis in children with attention-deficit/hyperactivity disorder; A. Brawley; June 2004.
[9] http://abcnews.go.com/Health/Allergies/adhd-food-allergy-case-restricting-diet/story?id=12832958
[10] Richardson, A.J. and Montgomery, P. The Oxford-Durham study: a randomized, controlled trial of dietary supplementation with fatty acids in children with developmental coordination disorder. Pediatrics, Vol. 115, May 2005.
Sisesta kommentaar