Harvardi Rahvatervise kooli toitumiseksperdid koostöös
Harvardi Meditsiinikooliga, on loonud uue tervislikutaldrikureegli. Piim ja piimatooted out, tervislikud rasvad in. All vasakus nurgas punane jooksev mehike.
- Pool taldrikust peaksid moodustama köögiviljad ja puuviljad. Mida rohkem erinevaid köögivilju sa sööd seda parem. Kartulid ja friikartulid ei lähe arvesse kuna sisaldavad tärklist. Tärklist sisaldavad köögiviljad tõstavad ja langetavad kiiresti veresuhkru taset, mis lühikeses perspektiivis toob kaasa tühja kõhu ja pikas perspektiivis kaalutõusu.
- Veerand taldrikust jäta täisteratoodetele. Täisterasai, täisterapasta ja pruun riis ei aita ainult reguleerida veresuhkru taset vaid aitavad ka kaalu langetada.
- Veerand taldrikust peaksid moodustama tervislikud valgud. Eelistada tuleks kala, linnuliha, ubasid ja pähkleid. Rasvane kala sisaldab lisaks valkudele südame tervisele kasulikke omega-3 rasvhappeid ja oad kiudaineid. Punase liha( veise-, sea- ja lambaliha) tarbimist tuleks piirata ja töödeldud liha( vorst, viiner, sardell) vältida.
- Toiduvalmistamisel kasuta tervislikke õlisid. Esimest korda on taldrikureeglile lisatud tervislikud õlid.
- Joo vett, teed või kohvi. Toidu kõrval võiks alati olla klaasike vett, teed või kui teisiti ei saa siis tassike kohvi. Piim ja piimatoodete tarbimist soovitakse piirata 1-2 portsjonini päevas. Viimasel ajal on tehtud palju uuringuid, mis seostavad liigset piima tarbimist eesnäärme- ja munasarjavähiga. Poest ostetud mahlu ei soovitata tarbida üle 1 klaasi päevas. Samuti tuleks vältida teisi suhkruid sisaldavaid jooke.
- Ole aktiivne. Taldrikureeglile on tekkinud pisike punane jooksev mehike, kes peaks meile meelde tuletama, et füüsiline aktiivsus käib käsikäes tervisliku toitumisega. Kui kõhulihaseid treenime eelkõige ikkagi köögis siis ilusad jalalihased saab jooksurajal.
Kuidas mõõdetakse portsjoni suurust käe abil? juuni 11 , 2014 at 06:33 /
[…] Allikas: www.livestrong.com http://hhb.ee/harvardi-rahvatervise-kooli-uus-taldrikureegel/ […]